Úvod » Jednodruhové kávy » Arabika » Honduras, SHG EP, Genuine Marcala, RAOS Flor Azul, Organic, Fair Trade, washed
Honduras je dalším zástupcem středoamerických zemí, ve kterých jsou výborné podmínky pro pěstování kávy. Půda, klima a podmínky v Hondurasu jsou obdobné jako v sousedních zemích tohoto regionu, které jsou mezi milovníky středoamerických káv mnohem známější a populárnější (Kostarika, Guatemala,...).
V současné době popularita honduraské kávy ve světě a zvláště v Evropě a USA neustále roste. Je to důsledek opatření honduraské vlády, která činí opatření podporující zvyšování kvality kávy a budováním dopravní infrastruktury.
Káva pochází z oblasti v okolí města Marcala v departmantu La Paz, ležícího v západní části Hondurasu v blízkosti hranice se Salvadorem. Káva je zde pěstována v nadmořských výškách 1300 - 1800 m.n.m. sdružením drobných farmářů RAOS, které sdružuje 200 členů a svou činnost zahájilo v roce 1997.
Káva je charakteristická svou příjemnou ovocnou vůní, má hladké střední tělo s příjemnými chuťovými tóny čokolády, lískových ořechů a jemnou aciditou citrusových plodů.
Káva vypěstovaná v tomto regionu má chráněné označení původu, tak aby byla zachována vyhlášená pověst značky Marcala (Denominación de origen CAFE DE MARCALA)
SHG (strictly high grown) - pěstuje se v nadmořské výšce nad 1300 metrů. Káva pěsovaná ve vyšší nadmořské výšce a při nižšších teplotách má pomalejší zrání a hustší kávová zrna;
EP (European Preparation) - zelené kávové zrno je ručně tříděno. Během tohoto procesu jsou odstraněny vadná kávová zrna a cizorodý materiál;
Organic - káva se pěstuje bez použití umělých chemických látek, jako jsou například umělá hnojiva nebo některých pesticidů a herbicidů;